Dienst Justitiële Inrichtingen - Essenhouten kapstokken

Binthout en de DJI geven boom en mens een tweede kans

bron: Denk doe duurzaam 11-03-2021

Social Enterprise Binthout redt Nederlandse bomen van de versnipperaar en maakt er handgemaakte designmaterialen van. Deze worden gemaakt en geproduceerd door mensen met beperkte kansen in de arbeidsmarkt, omdat het bedrijf vindt dat iedereen een kans verdient op werk. In samenwerking met De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werd het kerstgeschenk van 2019 een designkapstok, gemaakt door gedetineerden in PI Vught. Binthout geeft gerooide bomen een tweede leven, bijvoorbeeld in houten lampen.

Nederlands hout

Nederlandse bomen die gerooid moeten worden, eindigen voor het grootste deel in de versnipperaar. In samenwerking met gemeenten en bedrijven redt het bedrijf van sociaal ondernemers Karst Klein en Cor Wobma veel van deze bomen. De missie van Klein is om Nederlands hout een podium te geven: “Wij tonen aan dat je van Nederlands hout prachtige producten kunt maken.”

Ideaalbeeld

Veel Nederlandse houtverwerkers hebben niet zo’n hoge pet op van Nederlands hout. Zij vinden de planken niet lang en dik genoeg. Klein: “Eigenlijk gaan we in Nederland net zo om met medewerkers. We hebben het liefst alleen de allerbeste mensen in huis. Maar ook de mensen die niet aan het ideaalbeeld voldoen, horen erbij.” Binthout wil een spiegel van de samenleving zijn. In het proces van boom tot eindproduct schakelt het bedrijf in samenwerking met de DJI mensen in wiens opties in de arbeidsmarkt beperkt zijn. Klein: “Wij geven mensen vertrouwen, bieden ze de kans om zich te ontwikkelen en krijgen daarvoor werknemers voor het leven terug.”

Social Return

Binthout verwerkt stadshout tot producten die weer terugkomen in de nabije omgeving, bijvoorbeeld tafels, lampen en snijplanken. Door hout dat bestemd was voor de versnipperaar in producten te verwerken, legt het bedrijf jaarlijks ruim 52.000 kilo CO2 vast. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 58 huishoudens in één jaar. Daarnaast investeren ze in mensen, en dat levert sociale winst op; door nu in mensen in detentie te investeren en hen een vak te leren, hebben zij straks meer kansen op de arbeidsmarkt. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Nederlandse bomen krijgen een duurzame toekomst als designtafel, snijplank of duurzaam bouwmateriaal, en mensen met een verhaal vinden bij Binthout hun plek: iedere boom en ieder mens verdient bij hun een tweede kans.

Terug naar blog

Wordt ook partner!

Zoek je een producent voor jouw houtproduct? We denken graag met je mee om te kijken of we jouw wens kunnen vertalen naar een te produceren houtproduct in Nederland.