Impactrapport 2020

Hieronder kun je het impactrapport uitgeschreven vinden. Klik hier om de opgemaakte versie in PDF te downloaden.

1.Voorwoord

Natuurlijk kunnen we; niet anders dan de meesten van jullie, concluderen dat het een jaar was zoals nooit tevoren. Vanaf maart heeft Corona op ons allen een impact. Zo ook op Binthout. Door een zekere angst voor wat komen ging merkten we vooral in het tweede en derde kwartaal dat consumentenverkoop terugliep en interieurprojecten stagneerden.

Een deel van onze deelnemers blijft thuis, we herstructureren werkplekken en passen ons aan de situatie aan. Dicht gaan we niet en we blijven een vorm vinden om in te werken. Deelnemers werken vanuit huis of starten rond half mei weer veilig in een nieuwe omgeving.

Als klein bedrijf merken we dat we flexibel zijn, maar we vinden pas later in het jaar rust in de “nieuwe werkelijkheid”. Einde van 2020 merken we dat er weer wat energie in de markt zit, maar worden dan geconfronteerd met een last onder dwangsom voor onze zagerij en de definitieve sluiting hiervan.

Een paar zware klappen voor onze organisatie, maar we kunnen terugkijken op een jaar waarin we ons staande hebben weten te houden.

We hebben draagkracht getoond en zijn blij met de kansen die onze klanten ons geven & de betekenis die we in mensenlevens hebben; ook in 2020!

Impact op mensen Binthout houtwerkplaats

2. Onze missie

Maak het beste product

De grootste verantwoordelijkheid die we als producent kunnen nemen is; dat we producten maken die vele jaren mee gaan. Onze producten moeten een duidelijke functionaliteit hebben, hersteld & gerepareerd kunnen worden en bovenal een lange levensduur hebben.

Red hout van de versnipperaar

De inzet van Nederlands hout als grondstof is een doeltreffende manier om de CO2 uitstoot in onze atmosfeer te verlagen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Niet meer versnipperen en verbranden, maar een circulaire economie gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. Onze producten bestaan alleen uit aantoonbaar duurzaam hout met FSC® keurmerk, lokaal Stadshout of FSC® recycled.

Zorg voor waardevol werk

We zijn enorm blij dat we ons, met het werk dat we doen, inzetten om mensen uit kwetsbare groepen weer aan het werk te helpen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op waardevol werk en een kans verdient op de arbeidsmarkt. Samen met bedrijven, overheden en andere sociaal ondernemers zetten we ons in om de arbeidsmarkt meer inclusief te maken. We vinden kennis delen belangrijk en zien het als taak om andere bedrijven te inspireren en te activeren.

3. Feiten van 2020

We starten het jaar heel goed & veelbelovend met een prachtige order van 7000 snijplanken in januari voor supermarktketen Marqt .

Marqt 7000 snijplanken

En snijden een totaal van 51000 mondkapjes uit stof op onze lasermachines voor de productie van het sociaal naaiatelier Van Hulley in Groningen.

51000 mondkapjes van Hulley

De zagerij verzaagd door het hele jaar 780m3 Nederlands hout waarmee we 837.694 kg CO2 opslaan en toepasbaar maken voor producten & projecten.

Zagerij Binthout stopt

Ondanks corona; mooie rapportcijfers, maar met een triest einde. Eind 2020 worden we geconfronteerd met een last onder dwangsom en strijdigheid in ons bestemmingsplan.

We zijn door deze dwangsom genoodzaakt om de zagerij in de huidige vorm te staken. De 3.5 FTE aan medewerkers op deze locatie vinden buiten Binthout binnen 1 maand allen een passende baan.

4. Sociale Impact

We kijken terug op een jaar zoals we nog nooit eerder meegemaakt hebben. In het eerste deel van 2020 zijn we; vanwege de uitbraak van corona in Nederland, zelfs tijdelijk gesloten voor deelnemers. Tussen half maart en begin juni is de onrust dusdanig dat een deel het niet ziet zitten om te komen en we ons genoodzaakt voelen om mee te bewegen in de lockdown. We herstructureren werkplekken en passen de planning zo aan dat er half mei weer een aantal deelnemers veilig kunnen starten.

In de periode dat we gesloten zijn is er wekelijks contact en worden kleine producten thuis geassembleerd (lampen, 3D werk, sleutelhangers, etc).

Eind 2020 zijn er slechts 2 deelnemers die nog vanuit huis werkzaamheden uitvoeren. Door een goede planning en structuur hoeven we eind 2020 met de nieuwe lockdown geen extra deelnemers naar huis te sturen, maar de gevolgen voor de uitstroom en de hoeveelheid deelnemers die nog in traject zijn is duidelijk zichtbaar.

5. Highlights

We ontwikkelen langdurige samenwerkingen met ondernemingen die duurzamer willen gaan ondernemen en voegen nieuwe producten toe aan ons assortiment.

Alle houtproducten voor Storytiles

Van wandplankjes en houders tot omlijsting van de tegels; Binthout produceert alle houten “bijproducten” voor Storytiles.

Storytiles houtproducten

Roetz bikes fietskratjes

Voor Roetzbikes (sociaal onderneming) maken we de gepersonaliseerde fietskratjes voor op de fietsen.

De Speldtafel

Een tijdloos ontwerp tafel met houten poten waar we veel exemplaren van verkopen in diverse maten en vormen. De ronde modellen zijn het meest populair.

Speldtafel houten tafel binthout

Pay as a service

We testen met onze eerste klant een gebruiksmodel met onze verlichtingslijn. Een prachtig model waarin circulair en duurzaamheid centraal staan!

6. Ambities 2021

Om meer impact te maken hebben we de houtvoorraad afgelopen jaar verdubbeld om op tijd aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen.

De pakketten worden nu door de drogerij voorgeschaafd en klein verpakt, zodat we efficiënter op kunnen slaan en werken. In 2021 gaan we hier op doorbouwen door een flexible intern opslagsysteem waarvan uit we al onze producten produceren.

In 2021 gaan we onze focus meer op producten leggen & verder bouwen aan het merk Binthout. Dit betekend dat we de website opnieuw gaan inrichten en samenwerkingen zoeken op het gebied van internetmarketing en een verbeterde online vindbaarheid.

We zien er naar uit om weer in alle rust prachtige houtproducten te maken en zorg&werk hand in hand te laten groeien!

 

Terug naar blog

Samen maken we impact!

Met Nederlands hout kunnen we impact maken! Samen met onze partners brengen we echt verandering & impact. Meetbaar in uren werkgelegenheid en co2 opslag.

Vul het contactformulier in